Honda Prelude Forum
 
Go Back   Honda Prelude Forum > Tech-Talk > 5th Gen Honda Prelude

Thread Title
Low Idle when vehicle has no load (Automatic)

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 10-20-2013, 03:40 AM
Bronze Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto, Ontario
Posts: 104
iTrader: (0)
blacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud of
Low Idle when vehicle has no load (Automatic)

I've having idle issues only when the Lude has no load, if I turn on my fan or rear defrost or headlights, my idle is fine.

I'll give you guys an example, hopefully it will make it abit more clear.

If I start my car in the morning/after it's been sitting awhile it revs at 1200-1300 rpm, I usually let it warm up for about 1 minute or two and then pop it in D4, within 5-7 minutes the temperture gauge is where it's supposed to be, alittle less then 1/2 way/between 8-9 o'clock.

If I come to a Stop, the car idles very low, I haven't attached a Tach but I'm guessing, 450-600 rpm. When I begin moving/driving again, (I turn my headlights on) and then Stop, my idle is fine. Seems like the Lude is idling fine when under load but low when no load is present.

If I'm at a Stop with my headlights on (car idling fine) but then shut the headlights, rpm bogs down.

Any ideas what can be causing this issue?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 10-20-2013, 09:01 AM
bykfixer's Avatar
Supreme Member
Photobucket
 
Join Date: Aug 2012
Location: could you repeat the question?
Posts: 11,121
iTrader: (4)
bykfixer has a reputation beyond reputebykfixer has a reputation beyond reputebykfixer has a reputation beyond reputebykfixer has a reputation beyond reputebykfixer has a reputation beyond reputebykfixer has a reputation beyond reputebykfixer has a reputation beyond reputebykfixer has a reputation beyond reputebykfixer has a reputation beyond reputebykfixer has a reputation beyond reputebykfixer has a reputation beyond repute
Re: Low Idle when vehicle has no load (Automatic)

Can't say difinitively why it idles low.
There could be a number of causes.
Go to the diy section here, all service manual thread, and download a pdf service manual. Right now it escapes me which chapter deals with troubleshoot idle.

When I had a 97 it liked to idle at 500, which was fine except at that rpm the hood rattled. Sometimes the cooling fan forgot to turn on as well.
Soooooo I kept the climate control turned on defrost, which signaled the condensor fan to work and at the same time kept the idle at about 700.
__________________


Quote:
Originally Posted by ogsmakdade View Post
welcome to site Carl
...is a golden car fax kinda like a golden ticket? Sure hope willy wonka didn't put any snozberries in your motor.
Quote:
Originally Posted by elspectro29 View Post
Only seen the first one, 15 years ago in theaters. Plan on keeping it that way. Get off my lawn.
Quote:
Originally Posted by Lindso View Post
I remember my first thread, asking what a noise was when I got going 110mph.
Pretty much got flamed for driving like a jackass and was told to slow down. And I'll be damned, slowing down fixed it.

God's Not Dead
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 10-20-2013, 10:26 AM
Bronze Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto, Ontario
Posts: 104
iTrader: (0)
blacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud ofblacklud has much to be proud of
Re: Low Idle when vehicle has no load (Automatic)

Quote:
Originally Posted by bykfixer View Post
Can't say difinitively why it idles low.
There could be a number of causes.
Go to the diy section here, all service manual thread, and download a pdf service manual. Right now it escapes me which chapter deals with troubleshoot idle.

When I had a 97 it liked to idle at 500, which was fine except at that rpm the hood rattled. Sometimes the cooling fan forgot to turn on as well.
Soooooo I kept the climate control turned on defrost, which signaled the condensor fan to work and at the same time kept the idle at about 700.
Thats the problem, when it idles low there's a vibration in the cabin, enough that if I look out my rearview mirror it seems my window is vibrating/I'm pumping bass.
If I can't fix it I guess I can turn my blower on.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
took a s**t load of pix 2day.lol preludesi Auto Showoff 18 05-13-2010 11:54 PM
under load idle issue mreed772 5th Gen Honda Prelude 13 10-22-2009 05:50 PM
Vibration under load... qkh22 5th Gen Honda Prelude 0 07-26-2009 12:44 AM
misfire under load BillH22A 5th Gen Honda Prelude 18 04-29-2009 01:58 PM
Pre-Load mckillio General Tech Talk 27 10-15-2008 12:50 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:11 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors


Copyright © 2006-2009 PreludeZone.com All Rights Reserved.