Honda Prelude Forum
 
Go Back   Honda Prelude Forum > Tech-Talk > 5th Gen Honda Prelude

Thread Title
speedometer not working plus cel and atts light!!!

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 09-13-2012, 06:27 PM
dv55xc's Avatar
Not So New
 
Join Date: Oct 2010
Location: Los Angeles
Posts: 49
iTrader: (1)
dv55xc is on a distinguished road
speedometer not working plus cel and atts light!!!

I have a 2000 type sh lude. So when I woke up for practice my speedometer was not working. The car was running fine and everything though, no lights on the dash or anything. I get to practice and after an hour I drive again. So far nothing as I'm driving along aside from a dead speedo. I jump on the freeway and I try to engage Vtec but there's no engagement! Now I'm creaking out cuz I read in the forums that Vtec doesn't engage if the speedo is out. As I'm getting close to my exit traffic is becoming heavy and I throw her into neutral. The steering feels heavy and I get no feedback. My car shuts off on me and I roll up the offramp. I'm able to start hee up again but I must keep revving or else it'll stall and die. The CEL and atts light are both on the whole time. I guess this is what you call "limp mode". Every stop sign I have to restart and rev or else she will limp and die. I have no idea what's wrong and I have been at work (friend took me) the whole time since the incident. Any ideas guys?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 09-13-2012, 08:33 PM
westernprelude's Avatar
Platinum Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Atlanta, GA
Posts: 2,256
iTrader: (0)
westernprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond repute
Re: speedometer not working plus cel and atts light!!!

It seems like it's a pretty big electrical failure. But check the simple things....Look under the hood and see if everything is capiche. Let us know what you find.
__________________
Ephesians 6:10-18
BB Squad #115(v.2)
GPC President/Member #1
Check out my 2001 Base Lude here


GEORGIA PRELUDE CLUB(GPC)
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 09-13-2012, 08:55 PM
dv55xc's Avatar
Not So New
 
Join Date: Oct 2010
Location: Los Angeles
Posts: 49
iTrader: (1)
dv55xc is on a distinguished road
Re: speedometer not working plus cel and atts light!!!

The lights still work as well as the radio, tach, signals, etc. The car still turns over and starts fine. I also checked fuse 14 under the dash for the ecu/eat ecu and it isn't burnt out. Checked under the hood too and I can't see a problem. I'm gonna pull the codes and see what's up.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 09-13-2012, 10:58 PM
westernprelude's Avatar
Platinum Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Atlanta, GA
Posts: 2,256
iTrader: (0)
westernprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond reputewesternprelude has a reputation beyond repute
Re: speedometer not working plus cel and atts light!!!

I know this is a stab in the dark because I can't be there and see what's going on, but maybe check your IACV and see if it's clogged or anything.
__________________
Ephesians 6:10-18
BB Squad #115(v.2)
GPC President/Member #1
Check out my 2001 Base Lude here


GEORGIA PRELUDE CLUB(GPC)
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 09-14-2012, 12:21 AM
dv55xc's Avatar
Not So New
 
Join Date: Oct 2010
Location: Los Angeles
Posts: 49
iTrader: (1)
dv55xc is on a distinguished road
Re: speedometer not working plus cel and atts light!!!

I pulled the code: P0500
Vehicle speed sensor circuit malfunction
Do I need a new vss or is there a loose cable connecting to the vss?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 09-14-2012, 01:35 PM
rocker22dallas's Avatar
Gold Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Southwest MI
Posts: 849
iTrader: (1)
rocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond repute
Re: speedometer not working plus cel and atts light!!!

the vss is right under the intake. i replaced it when my speedo was 20% off, then learned that the vss wasn't my issue (just pulled the needle and moved it to the right speed)

i still have my old vss (still fully working) that i would sell to you cheaply (new is $95), you can also make sure that the plug is in tight, it sticks right up and is right on top of the transmission. i will post pics when i get home if you would like

edit: my engine is the H22a vtec 1997 base. i think the 2000 has the same engine. correct me if i'm wrong

Last edited by rocker22dallas; 09-14-2012 at 02:17 PM.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 09-14-2012, 07:36 PM
dv55xc's Avatar
Not So New
 
Join Date: Oct 2010
Location: Los Angeles
Posts: 49
iTrader: (1)
dv55xc is on a distinguished road
Re: speedometer not working plus cel and atts light!!!

Quote:
Originally Posted by rocker22dallas View Post
the vss is right under the intake. i replaced it when my speedo was 20% off, then learned that the vss wasn't my issue (just pulled the needle and moved it to the right speed)

i still have my old vss (still fully working) that i would sell to you cheaply (new is $95), you can also make sure that the plug is in tight, it sticks right up and is right on top of the transmission. i will post pics when i get home if you would like

edit: my engine is the H22a vtec 1997 base. i think the 2000 has the same engine. correct me if i'm wrong
I'm going to check to see if any wiring connecting to the vss is loose. If I find that it is the vss and I can't fix it I will let u know. I thought all usdm prelude 5th gens were h22a4's?
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 09-14-2012, 10:16 PM
Prelude1897's Avatar
Platinum Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: TX
Posts: 2,149
iTrader: (45)
Prelude1897 has a reputation beyond reputePrelude1897 has a reputation beyond reputePrelude1897 has a reputation beyond reputePrelude1897 has a reputation beyond reputePrelude1897 has a reputation beyond reputePrelude1897 has a reputation beyond reputePrelude1897 has a reputation beyond reputePrelude1897 has a reputation beyond reputePrelude1897 has a reputation beyond reputePrelude1897 has a reputation beyond reputePrelude1897 has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to Prelude1897
Re: speedometer not working plus cel and atts light!!!

most likely the VSS, especially if VTEC isn't kicking in
__________________
97 Prelude-wrecked
00 Prelude-daily driver
99 Prelude-RHD Prelude
98 Prelude-Parts Car-SOLD
97 Prelude-RHD project#2
99 Prelude-Parts car-SOLD
99 Prelude-Parts car-SOLD
01 Prelude-Parts car-SOLD
94 Prelude-VTEC status-Traded for 98 Prelude
98 Prelude-traded for 94 prelude
97 Prelude-Parts car-SOLD
97 Prelude-Parts car-SOLD

44 preludes so far

Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 09-14-2012, 11:56 PM
rocker22dallas's Avatar
Gold Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Southwest MI
Posts: 849
iTrader: (1)
rocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond reputerocker22dallas has a reputation beyond repute
Re: speedometer not working plus cel and atts light!!!

Quote:
Originally Posted by dv55xc View Post
I'm going to check to see if any wiring connecting to the vss is loose. If I find that it is the vss and I can't fix it I will let u know. I thought all usdm prelude 5th gens were h22a4's?
i wasn't exactly sure. only had my lude for 2 weeks now lol. already started putting too much money into the thing
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
speedometer not working plus cel and atts light!!! dv55xc 5th Gen Honda Prelude 1 09-13-2012 09:12 PM
Speedometer not Working BlkBb4u 4th Gen Honda Prelude 12 02-06-2012 08:24 PM
Speedometer Not Working - Already put in a new VSS mdoug445 5th Gen Honda Prelude 3 09-05-2011 02:47 PM
speedometer stopped working check engine light came on 94vtec General Tech Talk 1 01-31-2011 09:11 PM
Speedometer stopped working White91Prelude 3rd Gen Honda Prelude 2 10-15-2010 03:29 AM


All times are GMT -4. The time now is 01:02 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors


Copyright © 2006-2009 PreludeZone.com All Rights Reserved.