Honda Prelude Forum
 
Go Back   Honda Prelude Forum > Tech-Talk > 4th Gen Honda Prelude

Thread Title
94 prelude shuttering/sputtering/bogs

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 08-19-2011, 06:22 PM
I'm New
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 2
iTrader: (0)
Jefe726 is on a distinguished road
94 prelude shuttering/sputtering/bogs

Ok, I researched for a few hours and haven't found anything exactly identifying the kind of problem I'm having... For the quick back story, I have a 1994 Prelude Si (H23), the motor died about 4 years ago and i replaced it with a JDM H23. I recently had a lot of work done to it (Crankshaft Seal, Balance Shaft Belt, Auxiliary Shaft seal, Multi Rib belt, Cylinder Head Seal, Camshaft Seal, Oil Cooler Seal, Timing Belt, Valve Cover Gasket Set, Water Pump, Multi Rib Belt, Thermostat Gasket, Distributor O-ring, Distributor Seal, Heater Hose, Timing Belt, Distributor Assembly, and Engine Oil Cooler - It was basically a complete vehicle inspection since i was leaking a lot of oil and it was running less than it should). Anyways, it was running fantastic afterwards (btw, this work was done in early May). Now for the problem, two days ago I started to notice a stutter in acceleration but didn't last long and i attributed it to the A/C being used. I know you tend to loose some power with it running and when I shut it off at the next few signals, it seemed not to do it. However over those two days it's progressively gotten worse. It's not to the point that with or without the a/c on, it bogs and stutters randomly while idleing, sutters and bogs down for about 3 seconds (no matter how hard the accelerator is pressed) before it stops and accelerates seemingly more normal. And even in higher rpms while still accelerating, there will be moments of random stutters (brief, but noticable). My first thought was I somehow used regular fuel instead of premium. However, when i revisited the same gas station, i double checked the button i pressed (i remembered it was on the left) and it was labeled Premium. Unless the fuel supply company for the Hess station i got gas put the wrong fuel in the wrong hole, I'm lost for ideas on what could be affecting it so much considering the amount of work i've put in to the engine very recently. I did a spark plug test today, by which i mean i unplugged one cover at a time, the engine's rpm lowered and sputtered on all 4, so it's firing all cylinders. The fuel light was on before i refueld, so it's possible it sucked sludge into the engine, however, since my fuel gauge is burned out (i need to get a new cluster), i usually wait for the gas light to come on and it's never been an issue before. Sorry for the long story, but any help would be greatly appreciated. Thanks for your time reading my woes and happy luding!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 08-20-2011, 04:45 AM
I'm New
 
Join Date: Aug 2011
Location: wa
Posts: 20
iTrader: (0)
93EludeR is on a distinguished road
Re: 94 prelude shuttering/sputtering/bogs

That could be ur problem right there... U might want to check ur fuel pump letting the gas go almost all the way Down is no good man. Ur fuel pump will start sucking in air then u will get air in the lines and then its all bad from there... Get ur cluster fixed and check ur pump... All I can think of
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 08-20-2011, 09:11 AM
I'm New
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 2
iTrader: (0)
Jefe726 is on a distinguished road
Re: 94 prelude shuttering/sputtering/bogs

thanks for the reply. You're right, it isn't good, I've been bidding and hoping for a good deal on one on ebay. Right now they're about 200. And I'll definitely look into the fuel pump. Thanks again!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 08-20-2011, 11:55 AM
blaclabel1911's Avatar
Silver Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 313
iTrader: (0)
blaclabel1911 has a reputation beyond reputeblaclabel1911 has a reputation beyond reputeblaclabel1911 has a reputation beyond reputeblaclabel1911 has a reputation beyond reputeblaclabel1911 has a reputation beyond reputeblaclabel1911 has a reputation beyond reputeblaclabel1911 has a reputation beyond reputeblaclabel1911 has a reputation beyond reputeblaclabel1911 has a reputation beyond reputeblaclabel1911 has a reputation beyond reputeblaclabel1911 has a reputation beyond repute
Re: 94 prelude shuttering/sputtering/bogs

Also check you throttle position sensor. If its a manual unplug and drive and see what happens. If its an auto you might have to shift manually
__________________
Quote:
xXxOuTLaWxXx Not sure. I just usually replace stuff till the problem is solved lol
LMAO!! #1 Problem with most folks these days!!


2002 BMW 540i M-Sport Gone...
96 Prelude SI 85K - SOLD
97 Prelude Base 122k - Current
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 08-20-2011, 05:09 PM
littleg556's Avatar
I'm New
 
Join Date: Apr 2010
Location: napa valley
Posts: 10
iTrader: (0)
littleg556 is on a distinguished road
Re: 94 prelude shuttering/sputtering/bogs

Sounds like a fuel problem, like 93EludeR said check your pump but also check your throttle to see that it doesn't stick...had something similar where my lude bog down as soon as i start driving it and discovered it was a bad o2 sensor.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 04-28-2014, 10:03 AM
I'm New
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 11
iTrader: (0)
Sychechkamoya is infamous around these partsSychechkamoya is infamous around these partsSychechkamoya is infamous around these partsSychechkamoya is infamous around these partsSychechkamoya is infamous around these partsSychechkamoya is infamous around these partsSychechkamoya is infamous around these partsSychechkamoya is infamous around these partsSychechkamoya is infamous around these partsSychechkamoya is infamous around these partsSychechkamoya is infamous around these parts
Re: 94 prelude shuttering/sputtering/bogs

What I*read*I really liked it.*Thank you for*your information!
__________________
dubli

Last edited by Sychechkamoya; 06-07-2014 at 09:30 AM.
Reply With Quote
Reply

Tags
4th gen, accelerating, bog, fuel, stuttering


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
92 Shuttering at 2000-2800 rpm Cpalmer 4th Gen Honda Prelude 4 08-04-2011 02:23 PM
Car bogs at 2-3000rpm Padovakid22 4th Gen Honda Prelude 7 02-12-2011 08:36 AM
Loss of power, hesitation, jerking, shuttering around 60mph mr0x 4th Gen Honda Prelude 18 12-18-2010 10:35 PM
1992 prelude H22A engine sputtering Slepy1 4th Gen Honda Prelude 2 03-29-2010 08:48 PM
Bogs out jdm_prelude 4th Gen Honda Prelude 3 09-20-2009 02:43 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:09 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors


Copyright © 2006-2009 PreludeZone.com All Rights Reserved.